lauantai 4. helmikuuta 2017

Storybird

Toisen kokeiluni teetätin 26 opiskelijan rub4-ryhmällä. He  saivat tehtäväkseen kirjoittaa tietokoneella Storybird-kirjat. Halusin kokeilla luovaa kirjoittamista ja yhdistää siihen kielioppia. Kun opiskelijat kirjoittivat kirjojaan tietokoneilla, kiertelin ja neuvoin heitä luokkahuoneessa. Kaikki tekniset ohjeet olivat Moodlessa ja lisäksi tein opiskelijoille mallikirjan, jossa oli ohjeet kirjan tekemiseen.  

Storybird on englanninkielinen nettisivusto, jossa on tuhansia taiteilijoiden piirtämiä kuvia, joista voi kirjoittaa runon, kuvakirjan (picture book) tai pidemmän kirjan (longform book). Kirja tallentuu nettiin kyseiselle sivustolle ja tarinan linkin voi jakaa esimerkiksi Moodlessa. Opiskelija kirjautui sivustolle ja valitsi haluamansa kuvan ja kirjoitti kuvaan tekstiä.


Storybird tarjoaa kuvia, joista valitaan yksi ja kirjoitetaan teksti

Kuvani oikeassa reunassa näkyvästä plus-merkistä (+) lisätään seuraava kuva. Alareunassa on tallennus (Save) ja lopuksi tallennetaan sinisestä kohdasta (Save & Exit). Jos kirjaa ei saa kerralla valmiiksi, niin sen voi tallentaa ja jatkaa kirjoittamista myöhemmin. Lopuksi  kirjoitetaan kirjalle nimi ja valitaan kansikuva. Kirjan voi julkaista yksityisesti tai julkisesti ja sen voi myös ostaa omaksi alkaen 2.99 dollarilla. En ole koskaan ostanut kirjaa, joten en osaa sanoa, voiko sen tulostaa ostamisen yhteydessä vai mitä tämä ostaminen tarkoittaa. Kirja säilyy sivustolla joka tapauksessa ja sen voi lukea netistä.

Olin määrännyt ennalta rakenteet, joita piti käyttää ja jotka kuuluivat kurssin kielioppiin. Kunkin piti kirjoittaa vähintään kolmesta kuvasta tarina tai vaihtoehtoisesti kuvista lauseita, joissa oli oltava infinitiivirakenteet för att, genom att, efter att ha ja utan att sekä konditionaalirakenne.  Tarinaan piti myös laittaa apuverbejä ja niiden kaltaisia verbejä. Tarina linkitettiin Moodleen ja jokainen luki vähintään kaksi tarinaa ja kommentoi niitä keskustelpalstalle kunkin tarinan yhteyteen ja antoi rakenteista ja sisällöstä vertaispalautetta. Tarkoitus oli, että tekijä korjaisi tarinaansa mahdolliset virheet rakenteissa näiden vertaispalautteiden perusteella. Palautteet jäivät kuitenkin vähän puutteellisiksi näiden korjausten osalta osin ajanpuutteen takia, kirjoja luettiin, mutta ns. syvällinen analyysi puuttui lähes kaikilta. Meillä oli normaalia vähemmän tunteja käytössämme tässä jaksossa ja kirjan kirjoittamiseen meni 1,5 oppituntia ja kirjoittaminen oli aivan kurssin lopussa, Osa korjasi virheensä rakenteissa, kaikki eivät. Itse annoin korjausohjeita ainoastaan näiden rakenteiden osalta ja kommentoin tarinaa sisällön, sanaston ja rakenteiden osalta. Ohjausryhmän ehdotuksessa oli, että tarinat olisi luettu ääneen, mutta tähän ei valitettavasti jäänyt aikaa.

Valitettavasti tekemäni palautekysely meni teknisesti pieleen. Tein sen Google Formsilla ja jostain syystä sain vain kaksi vastausta näkyviin itselleni. Aiempi kysely onnistui hyvin, joten en ymmärrä, mikä tässä meni vikaan. Niinpä kyselin  tällä viikolla luokaltani suullisesti palautetta. Kaikki vastanneet pitivät tehtävästä kovasti ja se oli hyvää vaihtelua perinteiselle kirjoittamiselle. Storybirdin tekeminen oli helppoa, ainoastaan kuvien lisääminen oli joidenkin mielestä aluksi vähän vaikeaa. Ohjelma tarjoaa kuvia automaattisesti ensimmäisen kuvan valitsemisen jälkeen ja joillakin kuvia oli aika vähän tarjolla. Erittäin monille tämä oli positiivinen kokemus ja kurssin arviointikeskusteluissa suurin osa nosti Storybirdin esille, kun kysyin, missä onnistuit kurssin aikana. Storybird "toi vaihtelua ja se antoi voimia ja halua kirjoittaa". Monien mielestä niitä voisi kirjoittaa enemmänkin. Tavoitteeni eivät toteutuneet vertaispalautteen osalta eivätkä kaikki korjanneet virheitään, kuten jo sanoinkin tämä johtui ajanpuutteesta. 

Nämä Storybird kirjat on julkaistu blogissamme opiskelijoideni luvalla.


Mielestäni Storybird on kiva ja vaihtelua tuova tapa kirjoittamiseen. Kuva inspiroi opiskelijoita todella paljon ja tarinoista tuli kivoja. Aion teetättää jatkossakin Storybird-kirjoja.


2 kommenttia:

  1. Upeita tarinoita ja mitkä kuvat! Käytänkin Storybirdia juuri alkavalla englannin 3. kurssillani, jossa aiheena kirjallisuus. Tusen tack för tipset!

    VastaaPoista

  2. Hi everyone I'm Mrs. ALEKSI TAISIYA, My husband divorced me 2 years ago to live with another woman and i have tried have him back but i could not, so i try to do many things to get him back and he refuse to come back. One faithful Friday morning, I visit a forum for tips on how to get your Ex back and there i saw a lady testifying on how Dr.AKHERE helped her to get her husband back after he was tie down with a spell by another woman. Although I never believed in spiritual work I reluctantly tried him because I was desperate and i contact him and explain my problems to him, to my greatest surprise Dr.AKHERE helped me to bring back my husband after 5days and now my relationship is more perfect just as he promised. Getting your ex back permanently does not only bring back someone you love but it will also reunite your lovers feelings. My husband now treats me like a Queen and always says he loves me all the time. If you are passing through difficulties in your relationship, Doctor AKHERE can help solve marital problems, restore broken relationships and some other things. I can assure he's highly potent and reliable. Email him for urgent help [AKHERETEMPLE@gmail.com ] or +2349057261346 .

    VastaaPoista